2017. június 9., péntek

Stanley, a szerencse fia (Holes, 1998)

- Júniusi könyvajánló -




Vannak olyan könyvek, amik a gimis és a városi könyvtárban is valamiért mindig szemet szúrnak az embernek. Nem tudjuk, miért, de akaratlanul is vonzanak, és aztán szájról szájra terjed a hírük, míg végül úgy döntünk, elolvassuk. Többek között ez a könyv is így került a kezembe. Már akkor is nagyon tetszett, kifejezetten mély nyomot (lyukat – hahaha) hagyott bennem. Évekkel később megtudtam, hogy film is készült belőle, amit azonnal megszereztem, és már nem számolom, hanyadjára nézem végig. Elérkezett a nap, amikor visszatértem a könyvtárba, és kamaszkori kedvencemet újra elolvastam. Mivel kívülről fújom az egész történetet, egyetlen nap alatt végeztem vele.

Louis Sachar, kaliforniai gyerekkönyv író jogászként kezdte a pályafutását, ám nagy szerencsénkre jobban szerette az írógépet, mint a parókát. Egy tucat jobbnál jobb ifjúsági regény áll már a háta mögött, és ezek közül is a legkiemelkedőbb Stanley, a szerencse fia. Eredeti címe Holes, vagyis „Lyukak”, de szerintem magyar fordításban egyedibb és emlékezetesebb lett. Nyolc irodalmi díjat nyert, illetve sikeres filmadaptáció is készült belőle Shia LaBeouf és Sigourney Weaver főszereplésével.

IV. Stanley Yelnats egy kissé túlsúlyos, végletekig jámbor és önzetlen tizennégy éves fiú. Hazafelé sétál az iskolából, amikor egy edzőcipő aláhull, és kupán vágja. Stanley rettentően megijed, és kezében a cipővel, azonnal hazaszalad. A rendőrök elkapják, és letartóztatják, ugyanis, mily pech, kiderül, hogy a cipő Clyde Derrick baseball világbajnok tulajdona volt. A sportoló egy gyermekotthonnak ajánlotta, ahol elárverezték volna, ha egy titokzatos valaki el nem lopja, és nem pottyantja Stanley fejére.
A fiúnak a bíró két lehetőséget ajánl fel: vagy mehet a börtönbe, vagy másfél év a Zöldtó táborban. Stanley, a kis naiv, természetesen a tábort választja. Kilenc óra buszozás után megérkezik a területre, ahol nincsenek kerítések, sem fegyveres őrök – ha valaki meg akar szökni, nyugodtan megteheti, ugyanis 100 km-es körzetben egyedül itt van víz. A Zöldtó száztíz évvel ezelőtt kiapadt, és csak egy kérgesre száradt, hatalmas meder tátong a helyén.
Stanley kap egy narancssárga kezeslábast, egy vizes kulacsot meg egy ásót. Napjait ezen túl azzal kell töltenie, hogy kora hajnalban kel, és szabályos lyukakat ás a földben. A nevelőintézet filozófiája szerint ettől fejlődik a jelleme, de ő sejti, hogy valami elrejtett kincset keresnek.

A regényben több apró csemege van elrejtve, melyekről elsőre azt hinnénk, csak bájos adalékok, de a végére összeáll a kép, és kiderül, hogy minden nagyon is okosan épül egymásra.
Az első érdekesség Stanley Yelnats neve. A Stanley visszafelé olvasva Yelnats, ezért aztán négy generáció óta minden fiúnak ezt a keresztnevet adják a szülei. A mi Stanleynk már a negyedik. A család férfitagjain egy régi átok ül: bármibe belefognak, életüket folyamatos balszerencse kíséri, köszönhetően a hitvány-mihaszna-semmirekellő-malaclopó ükapának, Elya Yelnatsnek.
I. Stanley Yelnats ugyan szerencsés volt, belenyúlt néhány jól fizető befektetésbe, de őt meg út közben kirabolta a vadnyugat leghírhedtebb banditája: Csókos Kate Barlow.
A regény folyamán Kate története is kibontakozik (ami egyébként lenyűgöző), és rájövünk, hogy itt bizony minden, mindennel összefügg. Okkal nem esik már az eső a Zöldtó területén, okkal szerencsétlen Stanley és az egész családja, és okkal esett a fejére az a cipő. Olyan ötletes, vicces és rafinált, hogy tátva maradt a szám, és annyira élveztem az olvasást, hogy legszívesebben máris újrakezdeném.
A cselekmény három szálon fut, amit nagyon szigorú időrendben kell számon tartani, épp ezért nem egy időt álló alkotásról van szó. Pontosan 1998-ban játszódik, egyetlen évvel sem később, mert akkor máris kicsúsznánk az időből.

Nagy igazságokat fogalmaz meg ez a könyv. Kamaszoknak készült, így aztán ne várjunk eget rengető áttörést: a tanulság finoman van tálalva, ám felnőtt fejjel annál jobban tudjuk mindezt értékelni.
Mi lesz egy gyerekből felnőtt korára, ha nem engedték játszani, csak dolgoztatták?
Mi lesz egy szerelmes nőből, ha elveszik tőle azt, akit mindennél jobban szeretett?
Hogyan viszonyulnak egymáshoz a kamasz fiúk, ha igazságtalanságot vélnek felfedezni?
Miért tartják butának azt, aki voltaképpen mindenkinél okosabb?
Miért nyomják el bizonyos felnőttek a gyerekekben rejlő tehetséget, és hogyan ébrednek ezek a gyerekek öntudatra?


Ez a könyv fantasztikus, ideális nyári olvasmány kamaszoknak és felnőtteknek egyaránt. Úgy szórakoztat, hogy közben elgondolkodtat. Teljesen bele lehet merülni, elveszni a sorok között. Talán egyedül a humort hiányoltam belőle. Ilyen környezetben illett volna eldurrogtatni néhány vicces szituációt vagy beszólást, de sebaj, a film kárpótol mindenért. Ha elkezditek nézni vagy olvasni, mindenképpen vásároljatok be előtte a zöldségesben hagymából és barackból!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése